czwartek, 29 grudnia 2011

Nie marnuj świątecznego jedzenia!

Tydzień poświąteczny jest takim okresem, gdy nasze lodówki pękają w szwach od potraw i produktów nie zjedzonych podczas Świąt. Kupowanie dużych ilości jedzenia, nie zjadanie go, a potem wyrzucanie jest marnotrawstwem!
Jeśli kupiliśmy za dużo/zrobiliśmy za dużo, przeczytajmy jak z czystym sumieniem przechowywać potrawy, aby ich nie zmarnować:

1. Lista zakupów - wiem, wiem, za późno tu na listę zakupów, gdy mleko się rozlało. Ale następnym razem pamiętajmy, aby zakupy, nie tylko świąteczne, planować z głową. Przecież i tak tego wszystkiego nie zjemy :)

http://www.sxc.hu/
2. Przechowuj w chłodzie lub zamrażaj - lodówka, spiżarka, piwnica, zamrażalnik. Wyjść jest sporo. Trwałość pieczonych, gotowanych, smażonych potraw, które następnie chłodzimy wynosi ok. 7 dni.

http://www.mmwarszawa.pl/268290/2009/3/31/nie-stac-nas-na-wyrzucanie-jedzenia?category=news
pierogi z grzybami i kapustą - można trzymać do 4 dni w lodówce, po tym czasie najlepiej je zamrozić, dzieląc na małe porcje, lub polewając olejem aby się nie posklejały.

3. Pieczywa i ciasta bez kremowego nie przechowujemy w lodówce - najlepiej owinąć je w szczelną folię i przechowywać w temperaturze otoczenia. Natomiast ciasta z kremem przechowujemy w lodówce w szczelnych pojemnikach, gdyż łatwo chłoną zapachy, np. bigosu :) Chleb można zamrażać.

http://www.sxc.hu/
4. Uwaga na ryby - poddane obróbce termicznej mają bardzo krótki termin spożycia!

5. Niektóre owoce i warzywa trzymamy oddzielnie - świeże przechowujemy w lodówce, jednak uwaga na kolory! W jednej szufladce nie trzymajmy warzyw i owoców zielonych z warzywami/owocami kolorowymi wytwarzającymi etylen (jabłka, gruszki, pomidory), gdyż szybciej zżółkną!

http://www.sxc.hu/
6. Z produktów i pozostałych po świętach potraw możemy zawsze przygotować coś nowego, np. sałatki, zapiekanki, wystarczy iskierka inwencji :) jeśli brak inwencji wejdź na: http://www.niemarnuje.pl/kucharze-nie-marnuja.html i znajdź poświąteczny przepis dla siebie!

http://www.sxc.hu/
Smacznego i długiego przechowywania :)

4 komentarze:

  1. Niby takie oczywiste, a jednak jedzenie się marnuje , tendencja na świecie jest niestety rosnąca. Myślę, że warto pamiętać o tym każdego dnia, nie tylko w czasie świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety to prawda.. aczkolwiek nasza rodzina chociaz zawsze kupuje za duzo, to pozniej mamy talent do śmietnikowych zapiekanek itp :D
    A z czerstwego pieczywa robimy gniocchi (kluseczki ze szpinakiem) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie najgorzej jest z ciastami. Zawsze zamiast dwóch upieczemy z pięć, po czym połowa wysycha, nikt nie chce jej tknąć, mama męczy te suche resztki do kawy, albo trafiają do karmnika dla ptaków...

    OdpowiedzUsuń
  4. Really Awesome………very nice post. You are Expert in your profession. It's a very interesting in a post. I appreciate you keep do a posting.Sliding wardrobe

    OdpowiedzUsuń