Jeśli kupiliśmy za dużo/zrobiliśmy za dużo, przeczytajmy jak z czystym sumieniem przechowywać potrawy, aby ich nie zmarnować:
1. Lista zakupów - wiem, wiem, za późno tu na listę zakupów, gdy mleko się rozlało. Ale następnym razem pamiętajmy, aby zakupy, nie tylko świąteczne, planować z głową. Przecież i tak tego wszystkiego nie zjemy :)
http://www.sxc.hu/ |
http://www.mmwarszawa.pl/268290/2009/3/31/nie-stac-nas-na-wyrzucanie-jedzenia?category=news |
3. Pieczywa i ciasta bez kremowego nie przechowujemy w lodówce - najlepiej owinąć je w szczelną folię i przechowywać w temperaturze otoczenia. Natomiast ciasta z kremem przechowujemy w lodówce w szczelnych pojemnikach, gdyż łatwo chłoną zapachy, np. bigosu :) Chleb można zamrażać.
http://www.sxc.hu/ |
5. Niektóre owoce i warzywa trzymamy oddzielnie - świeże przechowujemy w lodówce, jednak uwaga na kolory! W jednej szufladce nie trzymajmy warzyw i owoców zielonych z warzywami/owocami kolorowymi wytwarzającymi etylen (jabłka, gruszki, pomidory), gdyż szybciej zżółkną!
http://www.sxc.hu/ |
http://www.sxc.hu/ |
Smacznego i długiego przechowywania :)
Niby takie oczywiste, a jednak jedzenie się marnuje , tendencja na świecie jest niestety rosnąca. Myślę, że warto pamiętać o tym każdego dnia, nie tylko w czasie świąt.
OdpowiedzUsuńNiestety to prawda.. aczkolwiek nasza rodzina chociaz zawsze kupuje za duzo, to pozniej mamy talent do śmietnikowych zapiekanek itp :D
OdpowiedzUsuńA z czerstwego pieczywa robimy gniocchi (kluseczki ze szpinakiem) :)
U mnie najgorzej jest z ciastami. Zawsze zamiast dwóch upieczemy z pięć, po czym połowa wysycha, nikt nie chce jej tknąć, mama męczy te suche resztki do kawy, albo trafiają do karmnika dla ptaków...
OdpowiedzUsuńTo smutne, że tak jest i tyle jedzenia się marnuje. Dlatego tak ważne jest przechowywanie rzeczy w lodówkach. Mamy tyle udogodnień. Nowoczesne lodówki posiadają regulowaną temperaturę oraz oznaczniki pozwalające na prawidłowe przechowywanie żywności.
OdpowiedzUsuń