czwartek, 29 grudnia 2011

Nie marnuj świątecznego jedzenia!

Tydzień poświąteczny jest takim okresem, gdy nasze lodówki pękają w szwach od potraw i produktów nie zjedzonych podczas Świąt. Kupowanie dużych ilości jedzenia, nie zjadanie go, a potem wyrzucanie jest marnotrawstwem!
Jeśli kupiliśmy za dużo/zrobiliśmy za dużo, przeczytajmy jak z czystym sumieniem przechowywać potrawy, aby ich nie zmarnować:

1. Lista zakupów - wiem, wiem, za późno tu na listę zakupów, gdy mleko się rozlało. Ale następnym razem pamiętajmy, aby zakupy, nie tylko świąteczne, planować z głową. Przecież i tak tego wszystkiego nie zjemy :)

http://www.sxc.hu/
2. Przechowuj w chłodzie lub zamrażaj - lodówka, spiżarka, piwnica, zamrażalnik. Wyjść jest sporo. Trwałość pieczonych, gotowanych, smażonych potraw, które następnie chłodzimy wynosi ok. 7 dni.

http://www.mmwarszawa.pl/268290/2009/3/31/nie-stac-nas-na-wyrzucanie-jedzenia?category=news
pierogi z grzybami i kapustą - można trzymać do 4 dni w lodówce, po tym czasie najlepiej je zamrozić, dzieląc na małe porcje, lub polewając olejem aby się nie posklejały.

3. Pieczywa i ciasta bez kremowego nie przechowujemy w lodówce - najlepiej owinąć je w szczelną folię i przechowywać w temperaturze otoczenia. Natomiast ciasta z kremem przechowujemy w lodówce w szczelnych pojemnikach, gdyż łatwo chłoną zapachy, np. bigosu :) Chleb można zamrażać.

http://www.sxc.hu/
4. Uwaga na ryby - poddane obróbce termicznej mają bardzo krótki termin spożycia!

5. Niektóre owoce i warzywa trzymamy oddzielnie - świeże przechowujemy w lodówce, jednak uwaga na kolory! W jednej szufladce nie trzymajmy warzyw i owoców zielonych z warzywami/owocami kolorowymi wytwarzającymi etylen (jabłka, gruszki, pomidory), gdyż szybciej zżółkną!

http://www.sxc.hu/
6. Z produktów i pozostałych po świętach potraw możemy zawsze przygotować coś nowego, np. sałatki, zapiekanki, wystarczy iskierka inwencji :) jeśli brak inwencji wejdź na: http://www.niemarnuje.pl/kucharze-nie-marnuja.html i znajdź poświąteczny przepis dla siebie!

http://www.sxc.hu/
Smacznego i długiego przechowywania :)

4 komentarze:

  1. Niby takie oczywiste, a jednak jedzenie się marnuje , tendencja na świecie jest niestety rosnąca. Myślę, że warto pamiętać o tym każdego dnia, nie tylko w czasie świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety to prawda.. aczkolwiek nasza rodzina chociaz zawsze kupuje za duzo, to pozniej mamy talent do śmietnikowych zapiekanek itp :D
    A z czerstwego pieczywa robimy gniocchi (kluseczki ze szpinakiem) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie najgorzej jest z ciastami. Zawsze zamiast dwóch upieczemy z pięć, po czym połowa wysycha, nikt nie chce jej tknąć, mama męczy te suche resztki do kawy, albo trafiają do karmnika dla ptaków...

    OdpowiedzUsuń
  4. To smutne, że tak jest i tyle jedzenia się marnuje. Dlatego tak ważne jest przechowywanie rzeczy w lodówkach. Mamy tyle udogodnień. Nowoczesne lodówki posiadają regulowaną temperaturę oraz oznaczniki pozwalające na prawidłowe przechowywanie żywności.

    OdpowiedzUsuń